söndag 13 maj 2012

bara 100 kalorier


”Bara 100 Kalorier”



                      Jag har valt att skriva en recention om en bra kokbok som heter Bara 100 kalorier och är designad av Terry Jaevons & Company i samarbete med en näringsexpert Lincoln Jefferson och foton är tagna av Mike Cooper. Boken innehåller recept på maträtter som har bara hundra kalorier. Boken har 176 sidor och boken blev utgiven år 2008 av Replik in Sweden AB.

                      Boken är uppbyggt på ett jätte enkelt och praktiskt sätt. Den består av olika kapitlar och inför varje kapitel finns det en liten intro och beskrivning av kapitelens innehåll. Recepter kommer ifrån olika länder så det är ganska stort sortiment man kan välja mellan. På första sidan står det innehållet av boken. Sen kommer det den första kapitel heter ”Frukost & Bruncher”. Den innehåller recept på lätta maträtter av inte bara fukt och grönsaker men också fisk, ägg eller kött. En exempel på en frukosträtt är ”Öppen röstiomlett” som består av potatis, morot, paprika, gul- och vitlöt, zuchini, körsbärstomater, ägg och kryddor. Man följer instruktioner i boken och blandar ingredienserna i viss ordning smat tillagar de och sen steker man så att i slutändan får man en omlett. Andra kapitlet heter ”Lätta luncher & snacks”. Som själva namnet säger innehåller den recpet på luncher och snacks. Bland de recepten kan man hitta olika soppor, sallader, kött- och fiskspett olika slags maträtte med grönsaker. Nästa kapitel är ”Midagar”. Den innehåller recpet på varma och kalla maträtter av både fisk och kött samt grönsaker och till och med frukt. Därefter kommer en kapitel som heter ”Desserter”. Där kan man hitta recept på varma och kalla desserter gjorda mest av frukt. Där finns mång recept på hur ska man tillaga fruktt. Frukt med yoghurt, vinäger, fruktgelé, fruktkräm, bakelser osv. Sista kapitelet heter ” Drinkar”. I den sista kapitlet kan man hitta flera recpet på frukt- eller grönskassmoothie, juice, lemonad, shake och även sorbé. I den sista kapitlet finns det en recept på en sorbet som heter ”Kall drink med hallonsorbet”.  I instruktioner står det att först ska man göra en apelsin- och hallon juice med honung, därefter står det beskrivning på hur man gör ett srobé och får en slutreslutat. På allra sista sidan står det register där kan man lätt hitta till en valfritt maträtt genom ingredienserna.

                      Jag tycker att boken är gjort i en jätte enkelt och smidigt sätt. Den är utdelat i kapitlar där kan man hitta rätt till en maträtt man behöver. Vid varje recpet finns det en bild på maträtten samt vilka ingredienser det behövs och instruktioner om hur man tillagar den rätten. Vid kanten om sidan står det till hur portioner tillagar man med receptet och hur mycket kalorier den innehåller. Jag tycker att den boken är väligt praktiskt och personer som vill hålla koll på intag av kalorier kommer älska den boken. Recepterna är enkla och de varierar jätte mycket. Alla hittar nåt för sig själv. Jag själv har använd flera recpet av denna boken och både ingredienserlistan och instruktioner är bra skrivna så att man vet allt man behöver. Jag tyckte väldigt mycket om boken och rekomenderar den till alla! Det spelar ingen roll om du går på dieten eller är bara ute efter god mat, den bok passa alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar