”Bara 100 Kalorier”
Jag
har valt att skriva en recention om en bra kokbok som heter Bara 100 kalorier
och är designad av Terry Jaevons & Company i samarbete med en näringsexpert
Lincoln Jefferson och foton är tagna av Mike Cooper. Boken innehåller recept på
maträtter som har bara hundra kalorier. Boken har 176 sidor och boken blev
utgiven år 2008 av Replik in Sweden AB.
Boken
är uppbyggt på ett jätte enkelt och praktiskt sätt. Den består av olika
kapitlar och inför varje kapitel finns det en liten intro och beskrivning av
kapitelens innehåll. Recepter kommer ifrån olika länder så det är ganska stort
sortiment man kan välja mellan. På första sidan står det innehållet av boken.
Sen kommer det den första kapitel heter ”Frukost & Bruncher”. Den
innehåller recept på lätta maträtter av inte bara fukt och grönsaker men också
fisk, ägg eller kött. En exempel på en frukosträtt är ”Öppen röstiomlett” som
består av potatis, morot, paprika, gul- och vitlöt, zuchini, körsbärstomater,
ägg och kryddor. Man följer instruktioner i boken och blandar ingredienserna i
viss ordning smat tillagar de och sen steker man så att i slutändan får man en
omlett. Andra kapitlet heter ”Lätta luncher & snacks”. Som själva namnet
säger innehåller den recpet på luncher och snacks. Bland de recepten kan man
hitta olika soppor, sallader, kött- och fiskspett olika slags maträtte med
grönsaker. Nästa kapitel är ”Midagar”. Den innehåller recpet på varma och kalla
maträtter av både fisk och kött samt grönsaker och till och med frukt. Därefter
kommer en kapitel som heter ”Desserter”. Där kan man hitta recept på varma och
kalla desserter gjorda mest av frukt. Där finns mång recept på hur ska man
tillaga fruktt. Frukt med yoghurt, vinäger, fruktgelé, fruktkräm, bakelser osv.
Sista kapitelet heter ” Drinkar”. I den sista kapitlet kan man hitta flera
recpet på frukt- eller grönskassmoothie, juice, lemonad, shake och även sorbé. I
den sista kapitlet finns det en recept på en sorbet som heter ”Kall drink med
hallonsorbet”. I instruktioner står det
att först ska man göra en apelsin- och hallon juice med honung, därefter står
det beskrivning på hur man gör ett srobé och får en slutreslutat. På allra
sista sidan står det register där kan man lätt hitta till en valfritt maträtt
genom ingredienserna.
Jag
tycker att boken är gjort i en jätte enkelt och smidigt sätt. Den är utdelat i
kapitlar där kan man hitta rätt till en maträtt man behöver. Vid varje recpet
finns det en bild på maträtten samt vilka ingredienser det behövs och
instruktioner om hur man tillagar den rätten. Vid kanten om sidan står det till
hur portioner tillagar man med receptet och hur mycket kalorier den innehåller.
Jag tycker att den boken är väligt praktiskt och personer som vill hålla koll
på intag av kalorier kommer älska den boken. Recepterna är enkla och de
varierar jätte mycket. Alla hittar nåt för sig själv. Jag själv har använd
flera recpet av denna boken och både ingredienserlistan och instruktioner är
bra skrivna så att man vet allt man behöver. Jag tyckte väldigt mycket om boken
och rekomenderar den till alla! Det spelar ingen roll om du går på dieten eller
är bara ute efter god mat, den bok passa alla.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar